Go Back

Panna cotta met Thaise basilicum, mascarpone crème, rijstepap en sinaasappelsorbetijs

Course: Dessert
Keyword: 2021, Juni
Servings: 10
Author: Menucommissie CCH

Ingredients

Panna cotta

  • 75 g witte chocolade
  • 410 ml room
  • half bosje Thaise basilicum
  • 70 g suiker
  • 5 blaadjes gelatine

Crumble

  • 75 g blokjes boter
  • 75 g bloem
  • 75 g suiker

Crème mascarpone

  • 125 g mascarpone
  • 70 g room
  • ½ vanillestokje
  • 35 g basterdsuiker

Sinaasappelsorbetijs

  • 700 ml sinaasappelsap
  • 220 g basterdsuiker
  • 2 blaadjes gelatine

Rijstepap

  • 300 ml melk
  • 300 ml room
  • 70 g suiker
  • 125 g risottorijst
  • ½ vanillestokje

2 sinaasappels

    Instructions

    Panna cotta

    • Week de gelatineblaadjes in koud water. Breng de room met suiker aan de kook en voeg de basilicum toe en pureer met een staafmixer. Breng weer aan de kook en voeg van het vuur af de geweekte gelatine toe. Roer tot het volledig is opgelost, maar verhit niet meer. Stort direct op de witte chocolade en roer tot één geheel. Stort de panna cotta in kleine vormpjes (silicone matje). Zet koud in de koelkast.

    Crumble

    • Meng de bloem, suiker en de boter tot een kruimeldeeg. Bak op 160 ºC in 20 minuten gaar en bruin. Roer de crumble iedere 5 minuten in de oven op de bakplaat met een garde door zodat je een fijne en krokante crumble krijgt. Laat afkoelen en zet apart.

    Crème mascarpone

    • Sla de room tot yoghurtdikte en meng met de basterd suiker en het merg van de vanillestokje. Roer de mascarpone glad en meng met het roommengsel. Schep in een spuitzak en leg in de koeling tot gebruik.

    Sinaasappelsorbetijs

    • Verwarm 200 ml sinaasappelsap met de suiker en los de geweekte blaadjes gelatine erin op. Meng het overige sap met het verwarmde sap en laat afkoelen en zet koud weg. Koude compositie draait sneller op tot ijs. Draai de massa in een ijsmachine tot sorbetijs.

    Rijstepap

    • Breng de room met de melk en het open gesneden vanille stokje samen met de risotto rijst aan de kook en kook op zacht vuur tot de rijst gaar is. Voeg als laatste de suiker toe en laat in de koeling afkoelen. Steek de rijstepap in een gewenste vorm.

    Sinaasappel

    • Schil de sinaasappel en snijd a vif

    Opmaaksuggestie:

    • Steek van de afgekoelde rijstepap twee rondjes uit en leg er een rondje panna cotta op.
    • Spuit de mascarponecrème ernaast en schep een quenelle/bol ijs op de crumble. Garneer met de partjes sinaasappel