Diverse bereidingen van mandarijn
Course: Dessert
Keyword: 2021, Oktober
Servings: 10
Author: Menucommissie CCH
Mandarijnijs
- 350 ml Griekse yoghurt
- 150 ml slagroom
- 75 g suiker
- 180 ml mandarijn sap
- Rasp van 2 mandarijnen
- 30 ml Zuidam mandarijnlikeur
Sesamkrokantje
- 80 g poedersuiker
- 70 ml mandarijnsap
- 55 g sesamzaad
- 35 g boter
- 10 g bloem
Dessertsushi
- 100 g dessertrijst Lassi
- 250 ml kokosmelk
- 150 ml water
- 4 g vanillesuiker
- 20 g suiker
- 1 steranijs
- 150 g ongepelde amandelen
Dronken Mandarijntjes
- ca. 6 mandarijnen 40 ml Mandarijn-likeur
Mandarijnsalade
- 7 mandarijnen
- 100 ml mandarijnsap
- 120 ml water
- 3 ml Vanille essence
- 20 gr Pure chocolade van een reep
- 3 takjes munt
Mandarijnenijs
Kook het mandarijn sap tot de helft in.
Meng room met suiker en verwarm tot de suiker is opgelost, laat dan afkoelen.
Meng de yoghurt met rasp en sap, voeg afgekoelde room en likeur toe, doe het mengsel in de ijsmachine en draai tot ijs. Als het klaar is in de diepvries bewaren tot gebruik.
n.b. ijs met alcohol erin heeft langere tijd nodig om hard te worden
Sesamkrokantje
Verwarm de oven op 165º C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Smelt de boter en haal van het vuur. Meng met een garde de poedersuiker door het sap, voeg hier al roerende de bloem door en tenslotte de boter.
Roer goed door en doe dan de sesamzaadjes erbij. Schenk uit op de bakplaat en smeer het met spatel dun uit.
Bak in 20-30 minuten goudbruin (tijdig controleren), haal het van de bakplaat af en laat afkoelen.
Breek daarna in stukjes van 2 à 3 cm (2 st. p.pers.) Hak de overige stukken fijn voor onder het ijs.
Dessertsushi
Breng de rijst in de kokosmelk en het water met suiker, steranijs en vanillesuiker aan de kook. Laat het ca. 20 minuten pruttelen en roer continu door. Net zo lang tot de rijst de goede consistentie heeft (niet te vochtig is) om tot sushi te vormen. Haal de steranijs eruit en laat afkoelen.
Amandelen roosteren in koekenpan en heel fijn hakken tot een crunch. 50 gram door de rijst mengen.
Rijst tot rol vormen (ca.4 cm dik) en rol daarna in plastic folie en leg koud weg. Voor de opmaak uit de folie halen en door de resterende amandel-crunch rollen. In 10 plakken(sushi) snijden.
Mandarijnsalade
Pel de mandarijnen, laat het vlies zitten maar verwijder de loshangende velletjes.
Snijd in dunne schijven (2 p.pers.)
Doe water in een pannetje, samen met de suiker, vanille essence en het sap. Reduceer tot een siroop.
Maak wat schaafsel/krullen van de chocoladereep .
Snijd de munt in reepjes
Gebruik wat van de amandelcrunch van de dessert sushi
Opmaak
Leg op elke sushi 4 dronken mandarijnpartjes met een takje honny cress.
In het midden een beetje sesam-crunch, hierop het bolletje ijs met hierin 2 stukjes sesam krokantjes gestoken.
Rechts 2 plakjes mandarijn.
Sprenkel hierover iets siroop, wat chocoladeschaafsel en strooi er wat amandelkruim over. En tot slot wat reepjes munt.