Go Back

Bapao met coquelet en in whisky geflambeerde garnaal

Course: Voorgerecht
Keyword: 2022, Mei
Servings: 10
Author: Menucommissie CCH

Ingredients

Deeg

  • 400 g bapaomeel of tipo 00
  • 280 ml water
  • 7 g gedroogde gist
  • 1 tl suiker
  • 8 g zout

Vulling

  • 1 coquelet
  • 2 l bouillon
  • 3 cm gember
  • 3 teentjes knoflook
  • ½ rode punt paprika
  • 15 g koriander blad
  • 1 limoen
  • 5 shiitake
  • 2 el cashewnoten
  • Peper
  • Zout

Garnalen

  • 10 grote gamba’s
  • 1 borrelglas whisky

Whiskysaus

  • 8 el whisky
  • 2 el limoensap
  • 2 el ahornsiroop
  • 4 el korianderblad
  • 1 el olijfolie
  • Snuf zout

Instructions

Deeg

  • Kneed het meel, water, gist, suiker en zout op de werkbank in ca 10 minuten tot een soepel deeg. Laat in een kom, afgedekt met een theedoek, circa 10 minuten rijzen.

Vulling

  • Vul de beschikbare bouillon eventueel aan tot ca 2 liter.
  • Leg het kippetje met de doormidden gesneden limoen in de bouillon en gaar in ca 25 minuten op zacht vuur. Haal het vlees er vanaf en snij in kleine stukjes. Laat de bouillon afkoelen en zet aan het eind van de avond met de pan en deksel in de koeling.
  • Snij de gember en knoflook fijn en bak. Snij de Shiitake en voeg en bak ook mee. Snipper de punt paprika en bak kort mee.
  • Rooster de cashewnoten in een droge pan en hak fijn.
  • Hak de koriander fijn en meng alle ingrediënten voor de vulling.

Bapao maken

  • Leg bakpapier op een ovenrekje.
  • Verdeel het deeg in bolletjes van circa 50 gram, ter grootte van een pingpongbal. Rol ze met de deegroller uit tot een doorsnede van ca 10 cm. Duw het deeg in een klein bakje, zodat een holte ontstaat om te vullen. Schep een lepel gehaktvulling erin. Vouw het deeg om de vulling en plak, indien nodig, dicht met water. Leg de bolletjes met de naad naar beneden op het bakpapier en laat circa 1 uur rijzen onder een theedoek. Stoom de bapao ion de stoomoven, zet die op de stand stoom/warmte met 75% stoom en 85 graden. Bak de bapao in 16-20 minuten gaar. De stoomoven hoeft niet te worden voorverwarmd. Garen kan ook in een stoommandje.

Garnalen

  • Maak de garnalen schoon, Knip hiervoor het pantser op de rug door met een schaar. Verwijder het darmkanaal en spoel ze goed tot ook de kop schoon is.
  • Bak de gamba’s in wat olie en flambeer met wat whisky.

Whiskysaus

  • Hak de koriander heel fijn. Meng met de andere ingrediënten.

Serveren

  • Leg de bapao op het bord, leg de garnaal erbij en maak af met de whiskysaus.